Marco

“Bij Krommenhoek verdien je zelf je kansen om door te groeien”

Het verhaal van Marco

Marco is Hoofd Productie binnen de katalysatorafdeling van Krommenhoek. Een veelomvattende baan waarin nauwkeurigheid erg belangrijk is. Daarnaast is lol maken met collega’s en vooral doen waar Marco goed in is: hard werken met zijn handen.

“Tot vijf jaar geleden heb ik altijd heel ander werk gedaan. Zo heb ik elf jaar in de horeca gezeten en daarna vijftien jaar als vrachtwagenchauffeur bij een transportbedrijf gewerkt. Zo’n twaalf jaar geleden was ik toe aan een andere werkgever en heb ik als vrachtwagenchauffeur bij Krommenhoek gesolliciteerd en aangenomen. Dit heb ik een aantal jaar gedaan. In een rustige periode werd mij aangeboden om in de operatie bij te springen. Dat leek me eigenlijk wel mooi. Zo kwam ik veel meer op de werf, en dat is toch een beetje waar het allemaal gebeurt, hè. Uiteindelijk hebben ze me gevraagd of ik helemaal van de wagen af wilde om vast op de werf te gaan werken. Prima! Zo ben ik doorgestroomd naar de metalen en uiteindelijk door naar de katalysatorafdeling.

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar toen ik hier binnenkwam was Krommenhoek nog een klein bedrijf. Het is echt enorm gegroeid met allerlei nieuwe afdelingen. Ook deze hier, we recyclen hier katalysatoren. Daar hebben we hier een heel proces voor. Eerst worden de katalysatoren en roetfilters afkomstig van auto’s, maar ook vanuit de industrie, ingekocht door onze inkopers en komen dan bij mij terecht. Het is mijn taak om deze katalysatoren te keuren, te tellen en te sorteren. Vervolgens knippen we ze doormidden en halen het materiaal eruit, die worden dan helemaal vermalen en klaargemaakt om te verkopen aan de smelter. Meestal worden de metalen er dan uitgehaald zodat deze gebruikt kunnen worden voor nieuwe katalysatoren.”

Leren en doorstromen

“Ik doe niet alles zelf hier, maar in principe zou ik dat wel kunnen. Dat is binnen Krommenhoek ook belangrijk, veel meekijken op andere afdelingen, veel van elkaar leren en ook nieuwe werkzaamheden uitproberen. Keuringen van de katalysatoren doe ik wel zelf want ik ben de keurmeester. Deze afdeling hebben we een aantal jaar geleden helemaal zelf opgezet, daar leer je enorm veel van want door schade en schande word je veel wijzer. Nu werken we hier met een heel team, soms komen er jonge jongens bij en die maken we wegwijs. Zodat ze steeds bijleren en kunnen ontdekken wat bij hen past. Dat gaat eigenlijk vanzelf want er is hier ook gewoon zoveel te doen.

Vind ik ook wel typerend voor Krommenhoek. Je kunt hier binnenkomen, heel veel leren en zo steeds verder doorstromen. Echt jezelf ontwikkelen. Volgens mij loopt er hier niemand rond die maar op één vaste plek heeft gestaan. Maar je moet het wel zelf willen. En als dat zo is, zijn er enorm veel mogelijkheden.”

Mag het een grammetje meer zijn?

“Mijn afdeling is relatief rustig, dat komt doordat het heel nauwkeurig werk is. Je kunt hier niet als een ‘Razende Roeland’ tekeergaan. Dit is vaak voor de jonge gasten een prima plek om te beginnen. Zodat ze later naar drukkere afdelingen kunnen doorstromen. Als ze dat willen, want het moet je aanspreken, dat nauwkeurige werk. Er zijn hier ook genoeg mensen die van het grovere werk houden. Kijk, de jongens op de ijzerwerf werken met tonnen, bij de metalen werken ze met kilo’s. En wij werken met grammen. Dat is wel het verschil.

Ik heb het hier echt goed naar mijn zin. Vind ik ook belangrijk, met plezier naar mijn werk gaan. Anders kun je er maar beter mee ophouden. Bij mijn vorige werkgever ging ik met tegenzin. En dan kan de beloning nog zo goed zijn, als het niet leuk is… In deze baan heb ik regelmaat, structuur. En ik heb verantwoordelijkheid. Als er hier iets kapotgaat, mag ik zelf aan de bak om het op te lossen, de productie moet namelijk door. Dat vind ik wel lekker. Sowieso zie je dat in het hele bedrijf wel terug. Zelf aan de slag om iets op te lossen. Er loopt hier veel kennis rond, hoor. En door die kennis te gebruiken voor het recyclen van producten zijn we ook nog met iets goeds voor de wereld bezig. Alle grondstoffen zijn niet onuitputtelijk. Dat besef je nog
meer als je hier werkt, denk ik.”

Niet bepaald een ijzerboertje

“Wel denk ik dat er aan het recyclen een onterecht negatief imago kleeft. Mensen denken toch vaak aan een oud ijzerboertje dat van alles loopt in te zamelen voor een paar tientjes. Maar veel mensen weten helemaal niet hoe het er bij Krommenhoek aan toe gaat, die zijn hier ook nog nooit geweest. Ik werk hier nu bijna twaalf jaar en mijn moeder heeft vorig jaar voor het eerst een rondleiding gehad. Die lag met haar kin op straat. Die had werkelijk geen idee. De werf is enorm en wat ik al zei, er wordt daar met enorme gewichten gesmeten. Er worden boten gelost en geladen, we hebben loodsen met bovenloopkranen. We kunnen hier makkelijk honderd ton tillen. Ja, dat is gigantisch. Op deze afdeling hoor ik vaak een ander soort verbazing. Omdat het hier echt heel precies werk is, is het hier ook supernetjes. Dat verwacht ook niemand.

Maar het is vooral heel afwisselend werk. En vergis je niet, het is ook echt wel handen uit de mouwen, hè. Maar daar krijg je wel een goede werksfeer, uitdagend werk en veel kansen om door te groeien voor terug. Dus als je hier begint met een bezem betekent dat niet dat je volgend jaar geen hartstikke toffe baan hebt. Dat bepaal je uiteindelijk helemaal zelf.”

DIT IS MARCO

Werken bij Krommenhoek Metals

Hou jij ook van aanpakken? Kom bij ons werken en sluit je aan bij onze missie om een positieve impact te maken op onze wereld!